Август подложи на изпитание огнеборците в добричка област. Множество пожари в сухи треви, горски масиви и ниви унищожиха стотици декари, а част от тях представляваха непосредствена заплаха за хора и домовете им.
На 28 август около 10 часа се запалват сухи треви и храсти в изоставен частен имот в края на село Чернооково. Първи вижда пушекът 12-годишният Георги Георгиев, който е сам в къщи с баба си и тича до съседите. Ангел Димов тъкмо е пристигнал от общинския център Ген. Тошево със семейството си да приготвят зимнина. Димов звъни на 112, но докато дойде пожарен автомобил, запретва ръкави.
Кметицата на селото Веселина Недялкова е уведомена от друга местна жителка и също звъни на 112, но оттам отговарят, че сигналът вече е приет. Пожарникарите идват от Тошево за броени минути и гасенето продължава съвместно. Малките Георги и Кристиян окончателно загасят тлеещите останки от пожара. Три дни по-късно, в близост до това огнище пламват 40 дка сухи треви. Огнеборците успяват да спасят 70 дка гора. Човешката небрежност остава основен фактор за запалванията.

Коментари

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*