Консултации за избор на членове на Районната избирателна комисия за предстоящите на 6 ноември 2016 г. избори за Президент и Вицепрезидент на Република България се проведоха в Областна администрация – Добрич днес. Участваха упълномощени представители на партии и коалиции, представени в 43-то Народно събрание.

Съгласно решение на Централната избирателна комисия, съставът на РИК – Добрич наброява 13 членове. Разпределението им по квоти е съответно – четирима представители на ПП ГЕРБ, по двама от Коалиция „БСП лява България“ и ПП ДПС, и по един представител от Реформаторски блок, Патриотичен фронт, България без цензура, ПП Атака и АБВ.
По време на консултациите, политическите партии постигнаха съгласие председателят на РИК – Добрич да бъде от ПП ГЕРБ, като единодушно подкрепиха юриста Добромир Добрев. Комисията ще има двама зам.-председатели: от Коалиция „БСП лява България“ – Валя Кондова и от Реформаторски блок – Георги Русев.
Позицията на Секретар на РИК си оспориха ПП ДПС и ПП Атака. След проведена дискусия и обявената кратка пауза от Областния управител, за Секретар на РИК бе избран Даниел Маринов от ПП Атака, като другата кандидатура – на Мелекбер Абил, не събра необходимите гласове. Областният лидер на Движение за права и свободи д-р Ердинч Хаджиев обяви, че ще подпише протокола с особено мнение. Протоколът от консултациите, заедно с предложенията за поименния състав на РИК, ще бъде предоставен на Централната избирателна комисия в определения срок – 11 септември 2016 г.

Коментари

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*