Паметник на генерал-лейтенант Иван Колев беше открит официално в Добрич днес, в присъствието на премиера Бойко Борисов и министъра на отбраната Николай Ненчев. Сред гостите на тържеството бяха множество политици, общественици, потомци на генерала, граждани.
Откриването започна с военни почести, а лентата прерязаха кметът на Добрич Йордан Йорданов, министър Николай Ненчев и народният представител Валери Симеонов. Тържествен водосвет беше отслужен от Варненския и Великопреславски митрополит Йоан и добрички свещеници.
Добрич дочака да види паметника на своя герой, заяви в словото си кметът Йордан Йорданов.
Той припомни, че през изтеклите сто години на два пъти са били осуетявани опитите за издигане на монумента.
От датата на поставяне на поръчката за паметника до днес са изминали 2 месеца и 20 дни, заяви Валери Симеонов. Симеонов благодари на скулптора Александър Хайтов, екипа архитекти и строителите на паметника, на кмета на Добрич и на инициативния комитет за изграждането му.
Премиерът припомни, че правителството дари 3,5 тона гилзи за отливане на статуята.
След официалната церемония, племенникът на ген. Колев Сергей Стоянов и делегация от Украйна, посадиха липа в градинката край паметника. Потърсихме и мнението на добричлии, гости на града от Ловеч и Варна за паметника.
Общата височина на фигурата с постамента е около 7 метра. Стойността на паметника е около 160 000 лева, като средствата са осигурени от Община Добрич, инициативен комитет и Валери Симеонов.

Коментари

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*