Приключи първият археологически сезон за крепостта Кария до морския фар край Шабла. Тя е била погребана под десетки тонове бетон.
Разкритата крепост е от 6-ти век, а под нея има друга, която вероятно е с 2 или 3 столетия по-стара. За разлика от северната, южната страна на крепостта има квадратна кула и изключително добре запазена стена. Не без усилия, но с оригиналните строителни материали тя ще придобие завършен за посетители вид.
„Пристанищна инфраструктура” финансира с 30 000 лв. разкопките, което е 90% от инвестицията. Около 5 000 лв. е дала Община Шабла. Кметът на Шабла Мариян Жечев заяви, че съвместната им работа с добричкия музей продължава.
Мариян Жечев се надява догодина да се осъществят подводните разкопки, които този сезон бяха възпрепятствани.

Коментари

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*

1 коментар

  • Тодор Димов 3 години ago

    Д-р Тодорова, все пак… има и успокоителни неща в живота. Прекрасно е, че се правят разкопки на Карон лимен. Колонията е много голяма – на площ повече от 200 декара. Останките са най-уязвими на брега на морето. Та… каквото успеят колегите да запазят за науката, ще е от голяма полза. Любопитно е колко запазени останки лежат под земята навътре от бреговата линия. Те не са подложени на разрушителната прибойна дейност и могат да „чакат“… Имам надежда, че там ще се създаде възможност (след време) и за експониране на открито. А значението на такова развитие на нещата и двамата знаем. Но виж за това: At. Oracev. „Кари“ в Черноморието? І. Писмените сведения за кари по Добруджанското крайбрежие. – В: Studia in honorem Borisi Gerov, Sofia, 1990, с.158-173.