150 участници от 17 реставраторски клуба на 5 държави ще пресъздадат събитията от Добричката епопея преди 100 години в неделя, от 11 часа в бившите казарми. За първи път в България ще се проведе подобна по мащаби и международно участие възстановка. В нея ще се включи кавалерия с 20 коня, подготвени са 200 пиротехнически взрива. За първи път такова събитие се организира като двудневен фестивал с детски работилници и парад на „войските” в центъра на Добрич. В момента тече трескава подготовка на бойното поле, съобщи председателят на добричкия клуб „46-ти пехотен полк” д-р Добрин Добрев.
На фронтовия терен рамо до рамо с нашите възстановчици работи и Натан Гринберг от Израел, който ни гостува за първи път и се занимава с реконструкции от 2010 година.
НАТАН ГРИНБЕРГ – РЪКОВОДИТЕЛ НА ВОЕННО-ИСТОРИЧЕСКИ КЛУБ ОТ ИЗРАЕЛ:
„Тук се чувствам прекрасно, много добре, уютно и комфортно. Тук съм, защото знам, че за първи път ви предстои реконструкция от подобен мащаб. От 6 години сме приятели с вашия клуб и често участваме заедно в мероприятия, свързани с Втората световна война. За първи път идвам по повод Първата световна война и разбира се, проучих дълбоко тези събития. Очакваме още хора да се присъединят към нас. Смятам, че това с което се занимава вашият „46-ти пехотен полк” е много важно, защото историческата памет трябва не само да се съхранява, но и да се предава на поколенията, защото ако подрастващите са лишени от нея, историята може да се повтори. Ако хората знаят истината, в частност историята на войната, за събитията, които са станали тук преди 100 години, то това е много добър имунитет срещу алчността, подлостта и други пороци, които човечеството вече е преживявало.”

Коментари

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*