Областната комисия „Военни паметници“ заседава днес. Беше разгледано новото предложение на Община Добрич за изграждане на паметник на ген. Иван Колев и загиналите за освобождението на Добруджа през 1916 година. Автор е скулпторът Александър Хайтов. Припомняме, че първият проект на проф. Крум Дамянов беше отхвърлен. Защо, след като за него бяха похарчени 170 хил. лв. от общинската хазна, попита областният управител Детелина Николова. Кметът Йордан Йорданов съобщи, че членовете на управителния съвет на сдружението за издигане на паметника са били разочаровани от гипсовата отливка, която са видели в леярната.
Припомняме, че средствата за паметника на професора възлизат на около 700 хил. лв. Съветът разглежда още две предложения и се спира на трето – това на Александър Хайтов. В момента се завършва леенето и на седми септември ще можем да открием паметника, информира лидерът на НФСБ Валери Симеонов, който съдейства за реализирането на идеята.
От присъстващите 11 членове на комисията само областният управител Детелина Николова гласува „въздържал се”, останалите – „за”.
Документите ще бъдат изпратени на министъра на отбраната за съгласуване.
Паметникът на генерал Иван Колев се изгражда в градинката до зала „Добрич“. Общата височина на фигурата с постамента е около 7 метра. Стойността му е около 160 000 лева. Министерството на отбраната дарява 3.5 тона гилзи, които са ползвани за изработката. Средствата се осигуряват от Община Добрич, сдружението за изграждане на паметника и Валери Симеонов, които участват съответно с 40, 20 и 40% от общата сума. За 10 години от създаването си сдружението е събрало 35 000 лева.

Коментари

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*