Днес се навършват 99 години от смъртта на ген.-лейтенант Иван Колев. Община Добрич организира общоградско поклонение на паметната плоча на бележития пълководец, по едноименната улица в Добрич.
Иван Колев е роден през 1863 г. в бесарабското село Бановка. През 1884 г. заминава за София. Година по-късно участва като доброволец в Сръбско-българската война (1885 г.). През 1887 г. завършва Военното училище в София, произведен е в първия офицерски чин – подпоручик. Първата балканска война го заварва като началник-щаб на Ямболския укрепен пункт. Оглавява последователно ІІІ-а и V-а армия. На 2 август 1915 г. е произведен в чин генерал-майор. По време на Първата световна война Иван Колев е инспектор на конницата и командир на І-ва конна дивизия. Под негово ръководство тя взема участие в настъплението на Трета армия в Добруджа. Безспорна е и заслугата му за успешното приключване на Добричката епопея от 5–7 септември 1916 г. На 28 юли 1917 г. големият български пълководец е произведен в чин генерал-лейтенант. Изминал хиляди километри на кон при освобождаването на Добруджа, той заболява и на 29 юли 1917 г. умира във Виена. По-късно тленните му останки са пренесени и погребани в София.
Паметта на героя бе почетена с едноминутно мълчание и поднасяне на цветя на неговата паметна плоча. На поклонението присъстваха кметът Йордан Йорданов, областният управител Детелина Николова, председателят на ОбС Иво Пенчев.

Коментари

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*