За първи път край село Оногур се правят археологически разкопки на ранновизантийската крепост Палматис. Вече е разкрита олтарната част от епископския храм в древния град, разположен на 225 дка. „Това е епохално откритие в християнската археология”, заяви научният ръководител на обекта проф. Казимир Попконстантинов.
Данни за Палмате има от Карел Шкорпил. Преди няколко години проф. Попконстантинов оглавява екип, който прави геофизическо проучване на селищата по коритото на Суха река. Тук се откроява една голяма сграда, което подсказва, че е катедралният храм и на 20-ти юни т.г. започва неговото изследване.
От синтрона са се запазили 4 стъпала, но Казимир Попконстантинов смята, че той е деветстъпален. професорът прави аналогия с храма „Св. Николай Чудотворец Мирликийски” в град Мира, Мала Азия. За първи път у нас се открива мястото и основата на олтарната маса, въпреки проучванията на много базилики в България. Третата изненада за археолозите е запазената основа на олтарната преграда така, както е била построена преди 1500 години. Тя е П-образна. Открито е и мястото на т.нар. царски или свети двери.
Градът вероятно е възникнал като пощенска станция между Одесос и Доросторум.
Разкопките продължават от месец под ръководството на професор Попконстантинов, Боян Тотев и Добри Добрев от Регионален исторически музей Добрич. Средствата за археологическите проучвания, в размер на около 30 000 лева са осигурени от община Тервел.
Разкопките продължават до 28 юли, след което базиликата ще бъде консервирана до следващото археологическо лято.жссж

Коментари

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*