ХV Международен Младежки Фолклорен Фестивал „Фолклор без граници“ ще се проведе в Добрич от 25 до 27 юли. В него ще участват ансамбли от България, Белгия, Колумбия и Чили.
Фондация „Колумбия Фолклор“ е ансамбъл от Сантяго де Кали. Професионалните артисти са с богат международен опит. Те представят културната идентичност не само на своята област, но и на цялата страна. Изпълняват музика и танци от различни региони – тихоокеанското крайбрежие, Андите, Ориноко, Амазония, атлантическото крайбрежие и използват характерни за коренното население инструменти.
Ансамбъл „Banda renacer“ от Чили е създаден през 2000 г. специално за празника на село Ла Тирана, разположено на 80 км от Икике, административен център на регион Тарапака. Ансамбълът се радва на голяма популярност по цял свят и е участвал в международни фолклорни фестивали в Китай, Франция, Уругвай, Аржентина и др.
Танцов състав „Vredon“ от Белгия е създаден през 1980 г. в град Алст. Той съчетава традицията със съвремието. Неговите танцьори изпълняват специфични танци с флагове под съпровод на барабани, които представят акробатичните и хореографски умения на изпълнителите. През 2013 г. със своето шоу „RED“ стават първа танцова група на провинция Източна Фландрия. Многобройните им участия по света са в паради, шествия, фестивали. Изнасят и самостоятелни представления. Репертоарът им включва и джаз балет, съвременни танци и комбинации от различни стилове.
Младите танцьори на фолклорна студия „Добруджа“ като част от визитката на град Добрич ни представят като домакини.

Коментари

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*