Вчера служители на общинското предприятие „Устойчиви дейности и проекти” отрязаха ореховото дърво на детската площадка в градинката пред обредния дом в Добрич. Причината орехът да бъде унищожен е заболяване, съобщиха от общината.
До пристигането на снимачният ни екип, короната на дървото беше свалена, клоните с листна маса и плодове бяха извозени. Потърсихме причината за сечта и получихме следния отговор:
В Община Добрич на 9-ти май е получено заявление, в което родител сигнализира за опасно дърво на детската площадка. 10 дни по-късно е извършен оглед и е съставен констативен протокол. Документът е изготвен от ландшафтен архитект Ивелина Радилова и главен експерт по опазване на околната среда Мария Димитрова. Те констатират, че дървото трябва бъде премахнато. Като причина за отсичане те посочват, че орехът е заболял и разположението му в средата на детска площадка крие голям риск. Дървото е над 40- годишно, голяма част от кората в приосновната част до височина 1,5 м липсва; дървесината е открита и гниеща; има сухи и изсъхващи клони. Отсичането на ореха е извършено при спазване на административния ред, след издадена за целта заповед, съобщават още от общината, откъдето обещават, че на неговото място ще бъде засадено друг дърво.

Коментари

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*