Асоциация „Прозрачност без граници“, българското представителство на международната организация за борба с корупцията Transparency International, ще представи в Добрич „Каталог на добрите практики в местната система за почтеност“, този петък, от 11 часа, в голямата зала на Община Добрич. Той е изработен на база проучване за дейността на различни институции в борбата с корупцията. Оценките са правени по разработена от Асоциацията унифицирана система, на база факти, документи, интервюта, наличие на данни в интернет и медии.

Добрич се нарежда сред десетте града, заемащи добри позиции в класацията на Местната система за почтеност с индекс 3,31, при максимален 5. Средната стойност за страната е 3,14. Основен принос за това имат високата степен на прозрачност и ефективност в работата на публичната администрация (4,64) и добрите показатели за дейността на кмета (4,30) и, в известна степен, на общинския съвет (3,53). Дейността на гражданските организации (3,31) и съда (3,32) дава съществен принос за общата оценка на общината.

Важна роля при функционалната оценка на местната система за почтеност има прокуратурата, която за последните три години няма върнати дела за разследвани случаи на корупция. Основен дефицит в приноса към местната система за почтеност регистрират медиите (2,49), полиция (2,50), бизнес (2,67) и местните политически формации (2,92). За да бъде допълнително развит моделът на добро управление е необходимо да се развие потенциала на Областния съвет за превенция и противодействие на корупцията, както и да бъде обсъдена необходимостта от създаването на институция местен обществен посредник.

Категория:

НОВИНИ

Коментари

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*