Деветата среща на побратимените градове от България и Русия се провежда в Добрич. Тя протича под мотото „Устойчиви, безопасни и жизнеспособни градове – рационални и загрижени общини“.
Дебатират се актуални проблеми на развитието на местното самоуправление в България и Русия. Общият брой на участниците от български и руски градове е над 60. Във форума се включиха и представители на дружества за приятелство между двете страни, НПО сектора, културни деятели и бизнесмени.
В специално организиран панел, градовете Ростов на Дон и Добрич представиха добри практики в сферата на жилищната политика и създаването на комфортна среда за гражданите. Като културно туристически дестинации бяха презентирани Каварна, Воронеж и Селятино
Градовете домакини – Добрич и Каварна са включили в програмата на гостите посещение на обекти реконструирани с външно финансиране, туристическа обиколка на Добрич, посещение на мидена ферма в Каварна.
Първата среща на побратимените градове от България и Русия е проведена през 1998 г. в к.к. Албена в рамките на тържествата по случай 120-та годишнина от Освобождението на България. Домакинството е на ротационен принцип на всеки две години. В резултат на сътрудничеството вече има създадени над 61 двойки побратимени градове, като техният брой продължава да се увеличава.

Коментари

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*