Среща – дискусия на тема „Област Добрич и европейските директиви за борба с тероризма“ се състоя в областна управа днес. В нея участва евродепутатът Емил Радев, от ЕНП, член на комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешен ред, който информира за мястото на България в общоевропейския процес на защита на националната и европейска сигурност и борбата с тероризма.
Детелина Николова представи акценти от Областния план за противодействие на тероризма в нашия регион, изготвен в изпълнение на Решение на Министерски съвет. На срещата присъстваха представители на общини, и на териториалните звена, които отговарят за изпълнението на плановете за противодействие на терористичната дейност.
Началникът на отдел „Охранителна полиция” в добричката дирекция на МВР комисар Росен Петров даде практически препоръки към гражданите за действие при евентуален терористичен акт от различен характер – телефонна, писмена или бомбена заплаха, отвличане, държане на заложници.
Евродепутатът Емил Радев представи характеристика на съвременния тероризъм.
Емил Радев посочи конкретни мерки за борба с тероризма, които са залегнали в новата директива на ЕС. Говори и за приноса на България към гарантиране на европейската сигурност, вкл. законодателни инициативи.
Най-важната мярка за противодействие на тероризма е набирането на информация. Всеки гражданин трябва да бъде активен в това отношение, ако знае или подозира за подобен акт, да информира службите за сигурност, обобщиха присъстващите.

Коментари

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*