Екипи от Исторически музей – Добрич са започнали разкопки на крепостта Кария край Шабла на 9 май и се очаква те да приключат до средата на юли. Това е единствената запазена крепост на брега на морето, каза Костадин Костадинов, директор на музея.
Специалистите се надяват след приключване на разкопките, мястото да се превърне в една от най-големите забележителности на България заради най-източната точка на страната с най-стария действащ фар, крепост на брега и естакада.
Това ще са първите подводни проучвания в историята на музея в Добрич, каза още Костадинов. Той уточни, че такива обаче никога и от никого не са правени на север от нос Калиакра.
На 15 юни започват и разкопките край крепостта Залдапа. Там има нов обект – римско водохранилище с таен вход към крепостта.
Костадинов обясни, че ВИК – Добрич ще помогне да се канализира водата там. Ще бъде направена реставрация и работата на водопровода възстановена на 100%. В местността е открита и чешма на около 200 години, съобщи още той. Ще продължи и работата по разкопаване на базиликите.
От 15 юни ще започнат и разкопки на крепостта Палматис, край село Оногур. Екипът ще ръководи проф. Казимир Попконстантинов, един от най-добрите архиолози в страната.
Костадинов обясни, че за разкопките на Залдапа се очакват средства от Министерство на културата, които тази година са 1 500 000 лв. 10 000 лв ще отпусне и община Крушари. Община Тервел е осигурила 20 000 лв. за крепостта Палматис. За разкопките край Шабла 32 хил.лв са осигурени от държавно предприятие пристанищна инфраструктура. За подводните проучвания общината е осигурила 10 000 лв, а клуб „Приятели на морето“ са обещали безвъзмездно и със собствена техника да се включат в тях.

Коментари

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*