Ясен Савов и Веселин Овчаров се готвят да подобрят Европейски рекорд по парапланеризъм. Двама от най-добрите български пилоти ще се опитат да изминат над 400 километра с един полет, прекосявайки цяла България, като стартовата им точка ще бъде в Добричка област.
Ясен Савов е първият източно-европеец, носител на титлата Европейски шампион. През 2012г. той печели отличието в „коронната“ дисциплина прелетно летене (cross country). Освен това той е заемал всички места от почетната стълбичка в състезанията от „Световната купа“ по парапланеризъм. Смятан за един от най-бързите в света, се сдобива с прозвището „Mister Speed“.
Весо Овчаров пък е единственият професионален акропилот в България. Световен рекордьор по инфинити тъмблинг в синхрон и по тройно синхронизирано изпълнение на фигурата.
Това лято двамата ще се опитат да приложат опита и техниката си на местен терен, за да подобрят европейския рекорд по прелетно летене, който е 420 км. Първи своя опит ще направи Весо през месеците юни – юли, а след него в края на август ще излети и Ясен. И двамата ще излетят от Добрич, като целта им ще бъде да летят поне 9 часа без прекъсване. Точната локация все още е в процес на избор, но в едно пътуване със слънцето на югозапад, целта е да прелетят колкото може по-голямо разстояние до София.

Коментари

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*