С Архиерейска света литургия започнаха честванията за 180-та годишнина на каварненския храм „Св. Вмчк Георги“ днес. Той е построен през 1836 година и е паметник на културата.
Тържествената литургия беше отслужена от четирима свещеници от Каварна, Балчик, Шабла и Българево. С песнопения в ритуала се включи мъжкия хор „Аноним“. На церемонията присъстваха делегации от побратимените на Каварна градове Михайловци от Словакия и Чопак – Унгария, които остават за празника на крайморската община и утре, както и домакинът – кметът Нина Ставрева. Въпреки очакванията, митрополит Йоан не присъства на събитието.
надсаунд
След литургията, се състоя тържествена церемония по валидиране на пощенска марка с изображение на храма. Филателното издание в тираж 12 000 броя с художник Светлин Балездров, беше представено от главният изпълнителен директор на „Български пощи” ЕАД Деян Дънешки.
След пускането на марката в употреба, във фоайето на Община Каварна беше открита изложба с картини на църквата и творбите от конкурс за приложно и изящно изкуство на тема „180 години храм „Св. Вмчк Георги” – моят /нашият/ храм“.
Тържествата продължават и утре с празнична света литургия в храма и концерти на площада по повод празника на града.

Коментари

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*