Село Славеево е на път да роди нов парадокс: при 100%-во източноправославно население мнозинството отказва да бъде изграден християнски храм. Най-ранните данни за селото са от 1573 година.
Основателите на селището са дарили 101 дка земеделска земя на Българската православна църква с идеята за изграждане на храм, но такъв не е бил строен. Доходите от обработваемите земи се ползват от църквите в съседни села. До преди 2 години.
Не стана ясно защо от община Добричка са искали толкова експресно становище, при положение, че нероденият храм чака от 5 века. Общинският парцел за който кандидатства настоятелството е пустееща земя, почти в края на селото, за която кметът твърди, че никой няма апетити и въпреки това е против изграждането на храм?!
Само за две години постъпленията от рентата на църковната земя са близо 17 хил. лв., т.е. настоятелството може само да осигури средства за изграждане на храма, чийто идеен проект вече е факт.
И тъй като кметът не успя да се аргументира защо се потъпква волята на дарителите – родоначалниците на селото, решихме лично да попитаме техните потомци.
С невероятно облекчение открихме, че в селото има оптимисти като Петър, защото иначе кметът звучи като гробаря на Славеево. Сега на ход са съветниците на община Добричка, от които зависи предоставянето на парцела за изграждане на храм.

Коментари

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*