Извънредни мерки срещу заболяването Заразен нодуларен дерматит въвежда БАБХ в Северна България, вкл. област Добрич и съседните нам. Движението на едри преживни животни в тези области не е забранено, но се извършва под засилен контрол.
Мерките са във връзка с откритите огнища на заболяването в Хасковско и Старозагорско. Заразният нодуларен дерматит, известен още като Лъмпи скин (на английски: Lumpyskin disease), е заболяване причинено от вирус семейството на шарковите и се проявява предимно при говеда. Вирусът се разпространява, чрез ухапване от насекоми. Хората не боледуват.
Заразата у нас се е прехвърлила от Гърция и Турция или чрез кръвосмучещи насекоми или чрез нелегален внос на говеда.
Освен ограничителните мерки, ще се предприеме пръскане срещу комари, мухи и др. по поречията на граничните реки. Към момента не се налага имунизация, от една страна защото ваксината, която се използва не дава очакваните резултати, от друга – защото е забранено движение на животни или търговия с продукти от тях в рамките на 3 години, т.е. икономическите загуби ще са огромни. Единственият начин да се спре разпространението на заболяването в страната е евтаназиране и загробване на стадата с болни животни.
Забранява се провеждането на пазари и изложби на едри преживни животни, а при съмнение за заболяване или смъртност стопаните трябва незабавно да информират официалния ветеринарен лекар.

Коментари

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*