Много често и все повече забравяме, че България беше една от малкото привилегировани държави, участващи в космическия клуб, заяви директорът на РИМ Добрич Костадин Костадинов, на брифинг преди откриването на изложбата с авио, ракетни и корабни модели, в дом-паметник „Йордан Йовков” днес.
Съвместно със Сдружение „Модел клуб Добротица”, по повод Световния ден на авиацията и космонавтиката, музеят показва над 50 радиоуправляеми и стационарни модела. Костадинов припомни още, че България е от първите държави в света, които започват да развиват самолетостроене, продават в чужбина, а към днешна дата сме водещи в производството на космически храни.
Валентин Трифонов представя основно стационарни модели на плавателни съдове, като най-старият е на корабът на аргонавтите, както авторът си го представя. Останалите са точни копия на галери, платноходи и др. От 40 години се занимава с авио и корабомоделизъм, като последното надделява с времето.
Всички авиомодели в изложбата са действащи.
Клубът се състои от 22-ма членове, като от 1 март разкри школа в Младежкия център, където се обучават 8 деца. На 22 май те ще представят авторските си лодки в регата на езерото в парка.

Коментари

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*