Съветниците на Община Добричка днес дадоха съгласието си да бъдат закрити 8 училища с 19 гласа „за” и два – „въздържал се”. По този начин на 68 населени места в общината се падат 13 училища. Основният аргумент е обезлюдяването на селата.
Структурните промени са гласувани още през 2013 г., след голям обществен дебат, но досега не са осъществени. През тази година в община Добричка има 63 слети паралелки и 26 маломерни.
Ако броят на децата в градините и училищата се запази какъвто е от началото на т.г., дофинансирането ще бъде около половин милион лева. Специализирана комисия е разработвала изпълнението на образователната стратегия на общината за настоящата година повече от месец. Изводите й са, че трябва да бъдат закрити училищата в Плачи дол, Лясково, Фелдфебел Дянково, Паскалево, Черна, Владимирово, Бенковски и Стефан Караджа. За защитени се обявяват тези в село Ведрина и Дончево, а основните училища в Карапелит, Победа, Стефаново и Житница ще бъдат преобразувани в обединени. Взети са предвид и промените в образователния закон.
Училището в Стефан Караджа да бъде извадено от черния списък предложи временният му директор.
Тя беше подкрепена от колегата си Петко Георгиев от с. Карапелит, но не и от общинския съвет. Георгиев призова да се върне дарената на училищата земя.
Председателят на ОбС припомни, че само за т.г. дофинасирането на маломерните паралелки е 200 хил. лв.
Кметът на Плачи дол Атанас Пенев помоли екип от общината да обясни по места защо се налага закриването на училищата.

Коментари

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*