Наш зрител отново алармира за безобразното състояние на улиците в квартал 7 в Добрич. Той ни изпрати и любителско видео с лаконичния въпрос „Докога?!”. Припомняме, че през юли м.г. живеещите там се събраха спонтанно на своеобразен протест пред нашата камера. Какво се случва сега?
Проблемът с почти липсващата пътна настилка в кварталите под ЖК „Христо Ботев” не е от вчера, но непрекъснато се задълбочава. От какво е породен? Водопроводът там е много стар и не издържа на високото налягане на водата, което се подава, за да захрани блоковете във високата част на града и по-конкретно в кв. „Христо Ботев”. Амортизираната водопроводна мрежа се пука като слаби капиляри и авариите там са почти ежедневие. В резултат – улиците в кв. 7 и 8, заключени между ул. „Ген. Попов” и булевардите „Русия” и „Добруджа” са само понятие, но на практика почти липсват.
Вляво от ул. „Хр. Ботев”, в най-високата й част, ще бъде изграден хидрофор, за да може общото налягане в системата да се регулира. Това решиха съветниците на Добрич на своето заседание вчера. Очаква се с това авариите да намалеят драстично, коментира зам.-кметът арх. Боян Коларов. Преди това обаче, трябва да се осъществи водния цикъл с подмяната на ВиК – мрежата и да се намерят средства за изграждането на хидрофора.
Към днешна дата, заради жестоките аварии, които са претърпели улиците – те не подлежат на изкърпване, а средства за т.г. в капиталовата програма на общината за цялостно асфалтиране – няма. Очаква се през май общината да получи отговор от финансиращия орган кои улици ще попаднат в проекта за водния цикъл и за кои ще се търси специфично финансиране. Едва тогава може да се даде конкретен отговор на живеещите в двата проблемни квартала кога отново ще имат улици.

Коментари

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*