При изпълнението на проекта за корекция на дерето на река Добричка от 2008-ма година се оказва, че създателите му са действали според френската пословица: След нас и потоп… За пореден път доказваме, че ни е приоритет ударното усвояване на средства, а не изпълнението на проектите.
Зам.-кметът по устройство на територията арх. Боян Коларов и група хидроинженери са обходили трасето на река Добричка и притоците й от село Богдан до Врачанци и Росеново. Те ще изготвят подробен доклад за проблемите на водоотвеждането.
При това грешната половина! Предходната местна власт е изпълнила проекта на входа на Добрич, вместо на изхода. Така водата нахлува добре дошла и остава в града, потапяйки ниските му части през юни 2014-та година. Естествените разливни зони край дерето с годините са били застроени, противно на хидроинженерната логика.
Специалистите са категорични, че яз. Сердика трябва да бъде възстановен и да остане сух, за да буферира при необходимост прииждащи води.
Подобно недоразумение има и при ул. „Поп Богомил” – водата там се разлива и не може да се прибере в коритото на река Добричка. За пореден път проявяваме и къса памет – слабост, която историята не търпи.
Проектът от 2008-ма ще бъде коригиран с предстоящия доклад и ще се търси ново финансиране за изпълнението му.

Коментари

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*