Инициативен комитет за откриване гроба на Иван Хадживълков беше учреден в Добрич от 13 общественици, между които правнуците на видния добричлия Тодор Георгиев и Иван Киряков.
За председател на комитета беше избран кмета на Добрич Йордан Йорданов. Той ще представлява инициаторите пред всички институции, от които трябва да се иска разрешение за предстоящите дейности. Ще бъде открита и дарителска сметка за набиране на средства за теренното археологическо проучване, което предстои. Съхранената памет говори, че Хадживълков е погребан в двора на храм „Св. Георги”, като негов най-голям ктитор.
Точното място на могилата обаче, е заличено по време на румънската окупация, а надгробието е унищожено. Съществува хипотеза, че гробът е откъм ул. „Кольо Фичето”, защото там е бил главният вход. Едва по-късно съсед дарява част от имота си, за да има излаз на главната улица. Затова инициативният комитет отправя апел към гражданите на Добрич или наследници на добричлии, изселили се по време на Балканската и Първата световна война от града, да разровят семейните архиви – търсят се снимки на църквата „Св. Георги”, правени до средата на 20-те години на миналия век. Възможно е да има запазени и картички в частни колекции. Фотосите ще бъдат предоставени на Историческия музей, в помощ на археолозите.
По предложение на кмета в сградата на Община Добрич ще бъде поставен и портрета на Иван Хадживълков, който е председателствал 10 години българската община. Всяка година ще бъде отслужвана панихида в памет на възрожденеца, който издига в двора си храм „Свети Георги“, а по-късно дарява имота на Църквата.

Коментари

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*