Стотици добричлии се стекоха на паметника на хан Аспарух днес да отбележат националния празник 3-ти март. Сред официалните лица бяха кметът на Добрич Йордан Йорданов, народният представител Живко Мартинов, вицеконсулът Галина Петровская от Генералното консулство на Руската федерация във Варна, областният управител Детелина Николова, председателят на ОбС Иво Пенчев, комодор Коста Андреев – зам.-командир на Военно морските сили на Р България. Сред присъстващите бяха още общински съветници и членове на кметския екип, почетни граждани на Добрич.
Тържествено слово произнесе кметът Йордан Йорданов
„Това е датата, която бележи възкресението на един народ, лишен пет века от политическа и духовна свобода”, заяви още Йорданов и призова да си спомним, че тя е изкована от саможертвата на хиляди идеолози. „И нека не забравяме, че велики дела се вършат от сърцати човеци. Да пребъде България!” каза в заключение кметът.
Общоградското поклонение по повод 138 години от Освобождението на България бе съпроводено от тържествен ритуал. Бяха издигнати знамената на България, Европейския съюз и Добруджа. Загиналите бяха почетени с отдаване на военни почести и падане на колене. Поднесени бяха венци и цветя в знак на признателност от официалните лица, гости, граждани и деца.
Цветя бяха положени и на Костницата на загиналите за освобождението на България руски воини, както и на всички паметници на радетелите за българската свобода.

Коментари

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*