Среща за превенция на телефонните измами се състоя днес по инициатива на областния управител Детелина Николова. На нея присъстваха представители на ОД на МВР, на големите търговски вериги от супермаркети, на РИО – Добрич, на Областния съвет на пенсионерите, кметове и журналисти.
По данни на ОД на МВР през 2015 година са извършени 84 измами, срещу 92 за 2014 г. Извършителите се разкриват в около 10% от случаите.
Този вид престъпления бележат устойчивост, заяви директорът на ОД на МВР ст. комисар Веселин Колев, въпреки широката разгласа чрез медиите, разпространението на брошури за измамните схеми, разяснителните срещи на полицейските инспектори. Той посочи част от сценариите на ало измамниците и подчерта, че със съдействието на банкови служители дори се опитват да разубеждават възрастни хора да теглят крупни суми.
Колев разясни как трябва да се действа при опит за телефонна измама с най-разпространената схема – нещастие с близък човек.
Те изисквали от жертвата си да не затваря телефона за връзка с тях. В такъв случай, можете да използвате друг телефон и ако нямате такъв под ръка, звъннете от съседи и в никакъв случай не давайте пари на непознати, съветва Колев.
Част от присъстващите пенсионери потвърдиха, че са били атакувани от измамници, някои представящи се за полицаи. Един от тях сподели, че не се е обадил в полицията, поради страх от реваншизъм. Дама разказа и за обратната страна на монетата – при истинска катастрофа с нейна приятелка действителен варненски лекар неколкократно се опитвал да се свърже с нея, за да идентифицира пострадалата, а тя отхвърляла обажданията.
Случаят е уникален и рецепта за действие няма. При останалите обаче, става въпрос за чиста измама, а често и за рецидив. Затова започва мащабна информационна кампания за противодействие на „изобретателните” телефонни измамници. Ще бъде разлепена брошура със знак „Стоп” на всички публични места, в хипермаркетите ще се разпространява информация чрез радиоуредбите, в училищата на родителски срещи ще се апелира бабите и дядовците да бъдат информирани, т.е. целта е дори децата да се включат в борбата с измамниците.

Коментари

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*