Високо замърсяване на атмосферния въздух отчита в края на миналата седмица автоматичната измервателна станция в Добрич, разположена в двора на ОУ „Хан Аспарух”. Фините прахови частици са над нормата и това се отнася за целия януари, съобщи зам.-кметът арх. Боян Коларов. В отоплителния сезон, освен дърва и въглища, гражданите масово използват и други горивни материали, като автомобилни гуми.
Замърсяването на въздуха обаче е само част от проблема. По 2-3 жалби седмично получава арх. Коларов от недоволни съседи, а устните оплаквания са много повече. Те са за задимяване на апартаменти, заради неизправни коминни тела, както и за това, че комшии цепят дърва където им попадне в многофамилните сгради. Жарта пък се изхвърля в пластмасовите контейнери и навлича нови неприятности: общината трябва да плаща стопените кофи на А.С.А., фирмата от своя страна не може да извози сметта и въздухът отново се замърсява от горенето им.
Това означава алтернативни форми на отопление в цели райони, според ОП „Околна среда”, която може да ги финансира. Но означава и намаляване на конвенционалните горива за градския транспорт, защото без тази мярка не може да има чист въздух… а Добрич с лека ръка затри тролейбусния с транспорт.

Коментари

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*