22-годишният Влади Иванов от Добрич извади богоявленският кръст от морето в Балчик. Младият мъж си пожела здраве.
Той сподели, че за първи път скача за кръста в морето, досега е нагазвал само в речни води, за да се хване на карловското хоро.
Заедно с Влади, в морето пред Морска гара скочиха други 14 мъже. Най-възрастен сред тях бе Мирослав Илиев, а най-млад – 15-годишният Никола Колев.
Въпреки дъжда и студеното време няколкостотин балчиклии се събраха край морето, за да почетат празника и наблюдават ритуала. Всички, скочили за кръста, получиха от Общината по 50 лева, а кметът Николай Ангелов връчи на най-бързия плувец 200 лева, пожелавайки му здраве и късмет през новата година.
19-годишният Андриян Сократев извади кръста от студените морски води в Каварна.
Младежът от село Българево участва в церемонията за първи път на ритуала за спасяването на кръста. Той си пожела здраве през цялата година. Андриян получи парична награда от община Каварна и рекламни материали, които връчи зам.-кметът Митко Недев.
Богоявление в Каварна започна със света литургия в храм „Свето Успение богородично“, отслужена от отец Василий. Празничното честване продължи с ритуалното хвърляне на кръста в морето от втора буна, където за спасяването му участваха трима младежи.
В залива Болата, край село Българево също бе спазен ритуала и традиционното честване на Богоявление, а Светият кръст беше хванат от Живко Илиев.

Коментари

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*