23 декември е последният ден, в който добруджанци могат да се възползват от тази възможност. През последните дни офисът на приходната агенция в Добрич се посещава от над 1000 граждани на ден, които възстановяват здравните си права.
Според последната промяна в Закона за здравното осигуряване, която влиза в сила от 28 декември, здравните права ще се възстановяват при условие, че се заплатят всички дължими вноски за последните 5 години (60 месеца), а не както е сега – три години.  Затова, за да възстановят здравните си права два пъти по-евтино, хората трябва да преведат здравните си вноски до 23 декември – последния работен ден, преди влизането в сила на разпоредбата.
НАП напомня още, че преди да платят дължимите си вноски, хората с прекъснати здравноосигурителни права трябва да подадат и Декларация образец 7. А ако имат по-стари задължения, преди да платят дължимите вноски, трябва да подадат заявление, в което да опишат поредността на погасяване на дълговете си за здраве. В противен случай преведените пари ще отидат за покриване на най-старите задължения.
Гражданите могат да направят справка за здравноосигурителния си статус чрез електронната услуга на НАП. С електронния калкулатор на агенцията, могат автоматично да изчислят дължимите здравни вноски и лихвите към тях.

Коментари

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*