Ден на Франция се проведе днес в Международния колеж в Добрич, организиран от френския клуб на гимназия „Райко Цончев”. Официални гости на своеобразния празник бяха Ерик Перотел – аташе по сътрудничеството в областта на френския език, в представителството на Френски институт – Варна и директорът на Алианс франсез в морската столица Милена Ангелова. Учениците на ПГТП бяха подкрепени в културната програма от връстниците си от у-ще „Св. Климент Охридски” и Езикова гимназия.
Ерик Перотел благодари за поканата да присъства на този ден, посветен на Франция и на нейната култура. той сподели, че винаги е много вълнуващо да виждаш културата си, представена извън пределите на страната, от чужденци, особено, когато са млади хора. Разковничето да разберем другите е в общуването и в усилията, които полагаме, за да осъществяваме обмен, и да се опознаваме – език, култура, традиции, начин на хранене, обичаи – всички тези различия се превръщат в богатство, заяви Перотел. Той призова да приемем различното не като причина да го отхвърляме, а напротив – като обогатяване, и пожела светли новогодишни празници на присъстващите.
Директорът на библиотеката в колежа Елена Юрченко, която откри празника, прикани всички да пуснат СМС за Българската Коледа. Тя благодари на колегите си, които бяха приготвили специалитети от френската кухня, за да се почувстват гостите близо до атмосферата на френско кафене. Последваха вокални и музикални изпълнения, танци и художествено четене на стихове от известни френски автори, като Жак Превер.

Коментари

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*