Идеен проект за скрининг програма за профилактика на рака на млечната жлеза представи днес директорът на РЗОК д-р Бисерка Пачолова, на заседание на Областната комисия по здравеопазване.
Реалната заболеваемост обаче е много по-висока, подчерта д-р Пачолова, защото голяма част от случаите не се откриват навреме заради ниска здравна култура на пациентите.
В това отношение в разработването на идеен проект за областна скрининг програма те ще бъдат разделени в 2 групи: здравноосигурени и неосигурените, вкл. уязвимите групи от населението. Здравната каса поема профилактичните прегледи на жените във възрастовата група от 45 до 65 г., които трябва да се провеждат на всеки 2 години, съобщи областният управител Детелина Николова, след заседанието на комисията.
От областната комисия по здравеопазване са призовали представителите на общините да активизират общопрактикуващите лекари и ромските медиатори да насочват жените към прегледи. Ще се търсят варианти отново да бъде привлечен подвижния мамографски апарат на обиколка в региона, както преди 2 години. Преди да се пристъпи към изготвя на окончателна скринингова програма, ще се търсят средства от оперативните програми за осъществяването й, съобщи още Николова.

Категория:

НОВИНИ

Tags:

,

Коментари

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*