Равнището на безработица в Добричка област през октомври 2015 г. е 10.2%, при 8.9% за предходния месец. Броят на регистрираните безработни в бюрата по труда от областта е 8168 или с над 1000 за септември. Увеличението е типично за този период на годината. Дължи се на освобождаването на заетите в туристически, селскостопански и други сезонни дейности, а също и на изтичане на срочните трудови договори на назначените на субсидирани работни места по програми, проекти и схеми за заетост. Спрямо същия период миналата година безработните в Добричка област са намалели с 1574 лица (9742 за месец октомври 2014 г.).
В град Добрич равнището на безработица през октомври 2015 г. е 6,3% при 4,8% предходния месец. Броят на регистрираните безработни е 2817, с 672 лица повече спрямо септември, а в сравнение със същия период миналата година регистрираните безработни в града са с 602-ма по-малко.
Актуалните свободни места към днешна дата са 127, като най-много – 52 са за лица със средно образование – търсят се продавач-консултанти, детегледачи, щивачи, шлосери, заварчици, бояджии, автомонтьори и др. Местата за висшисти са 28 – основно за лекари, медицински и социални работници и инженери. За лицата с основно образование са актуални 38 позиции – дърводелци, машинен оператор шиене на облекла, заварчици, готвачи, кроячи, гладачи и др.

Категория:

НОВИНИ

Коментари

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*