135 години от рождението на Йордан Йовков и 155 години от създаването на училище в Красен бяха отбелязани днес в тошевското село. Специален гост на събитието беше внукът на Йовков Боян Попов, който направи поредно дарение за музейната експозиция в Красен. Преди три години Попов дарява целия архив на писателя на държавата и вещите, които остави в Добруджа днес са да напомнят, че цялото това богатство съществува и е достъпно за всички.
Сред дарените вещи са последната снимка на Йордан Йовков, направена от съпругата му Деспина, малко преди да почине, оригинални страници от бележника, в който е пишел „на коляно“, факсимиле на черновата от малко известния разказ „Имане“.
Венци и цветя на паметника на Йордан Йовков пред читалището в Красен положиха кметът на община Генерал Тошево Валентин Димитров, кметът на селото Тошко Тачев, културни дейци, ученици и граждани.
На двойното тържество в залата на читалището, Тошко Тачев заяви:
В приветствието си към присъстващите Валентин Димитров заяви, че община Ген. Тошево ще продължи да работи върху идеята си за опазване на йовковите места с възстановяване на мелницата, подобно на Филиповата кръчма.

Категория:

НОВИНИ

Коментари

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*

1 коментар

  • Евгения Стефаноvа 4 години ago

    Горда съм ,че съм родена в родното село на Йордан Йовков Жеравна!