Припомняме, че с две идентични жалби, двете партии атакуваха едно и също решение на Общинската избирателна комисия за определяне на резултатите от изборите за общински съветници в Добрич.
Двете административни дела бяха обединени в едно общо производство, насрочено за 9 часа днес. Поради нередовно призоваване на една от заинтересованите страни обаче, то беше отложено за сряда, в същия час.
Без разглеждане бяха оставени жалбите срещу резултата от първия тур на изборите за кмет в Добрич и Каварна, защото съгласно Изборния кодекс, пред съда се обжалват решенията, с които се определя изборният резултат. Под решение за определяне на изборния резултат законодателят има предвид решението, с което се определя за избран кмет кандидатът, получил най-много действителни гласове. Това е и административният акт, който подлежи на съдебен контрол за законосъобразност. Недопустимо е обжалването на актове на общинската избирателна комисия от първи тур на изборите, тъй като с тези решения се подготвя провеждането на втори тур, но не завършва процедурата по избора. Определенията на Административен съд Добрич са окончателни.

Категория:

НОВИНИ

Коментари

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*