Съвместна информационна среща за земеделски производители на Службата за съвети в земеделието и Шуменски университет „Епископ Константин Преславски“ ще се проведе утре в Добрич. Темата е: „Биологична растителна защита за контрол на вредителите по земеделски култури. Алтернативни методи и продукти”.
Интегрираното производство на растения и растителни продукти представлява прилагането на специфични принципи за интегрирано управление на вредителите при опазване на земеделските култури. То е производство на здрави култури с възможно най-малки нарушения на агроекологичните системи, насърчава естествените механизми за контрол на вредителите.
При него се прилагат биологични, физични и нехимични методи, средства и продукти за растителна защита с нисък риск за здравето на хората, животните и околната среда. Продуктите за растителна защита се заместват с механизмите за естествено регулиране на икономически важните вредители по земеделските култури.
Резултатите са: намаляване на риска и на въздействието от употребата на пестициди върху здравето на хората и околната среда, производство и предлагане на пазара на безопасна и качествена растителна продукция, предотвратяване на резистентност на вредителите към продуктите за растителна защита и не на последно място намаляване на разходите на земеделските стопани за продукти за растителна защита.
Семинарът ще се проведе от 10 часа в конферентната зала на х-л „България“.

Категория:

НОВИНИ

Коментари

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*