Национална научна конференция, посветена Йовков, се провежда в Добрич
В нея участват 45 литературоведи, писатели, историци, научни работници, преподаватели, краеведи и др. които представят 42 авторски обследвания на Йовков и неговото творчество. Сред докладчиците са акад. Иван Радев, проф. Михаил Неделчев, проф. Светлозар Игов, Марин Кадиев.
Конференцията откри главният уредник в дом-паметник „Йордан Йовков“ д.ф.н. Кремена Митева.
Гостите бяха приветствани от зам.-кметът арх. Пламен Ганчев. В словото си той каза, че вечните послания на Йовков за общочовешките ценности са особено нужни днес, за да съхраним своята духовност, без която човечеството не би могло да пребъде.
Първа по темата изнесе доклад проф. Калина Лукова от бургаския свободен университет, която разгледа типологиите на мълчанието у Йовков
Акад. Иван Радев от великотърновския университет разгледа естетиката на личното име и ролите на отсъстващия персонаж при Йовков.
Проф. Ракьовски представи стихотворения на Йовков, публикувани в сп. „Художник“ и творческото вдъхновение, което черпи за тях от други наши писатели и поети, т.е. Йовков като читател.
Конференцията продължава и утре, от 13.30 часа в литературния музей. Преди това гостите ще посетят йовковите места в община Ген. Тошево.

Категория:

НОВИНИ

Коментари

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*