По традиция Деня на Добрич започна с отдаване на почит на загиналите в Добричката епопея и на героите, посветили живота си на свободата на Добруджа във Военно гробище музей с панихида и военен ритуал с представителни части на Веонноморски сили – Варна.
На церемонията присъстваха зам.-кметът арх. Пламен Ганчев, народни представители, дипломати, общински съветници, почетни граждани на Добрич, ръководители и представители на политически партии и движения, на обществени организации, на културни и образователни институти. Гости на тържествата са и чуждестранни делегации от 4 побратимени на Добрич градове и от съседна Румъния.
Заупокойна молитва отслужиха архиерейският наместник иконом Иван Дойчев и свещеници от храмовете в Добрич. Лена Кирилова от историческия музей прочете слово за 75-та годишнина от възвръщането на Южна Добруджа в пределите на България.
Исторически дати като днешната не се вписват в точни очертания, политически измерения и суха фактология. Защото това не е просто пореден успех за българската дипломация и край на дългия и мъчителен път от Ньой до Крайова, а трудната и героична пътека към свободата и единението, извървяна през десетилетията от добруджанци в мълчалив протест и въоръжена съпротива.
Паметта на героите беше почетена с минута мълчание. Прозвуча и „Последния пост“, изпълнена флотския тръбач.
Поднесени бяха венци и цветя на признателност.

Категория:

НОВИНИ

Коментари

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*