Заявено е намерение за поставяне на паметна плоча на нос Калиакра на легендарния турски завоевател и шиитски светец Саръ̀ Салтък. За това алармирал общинският съветник от Каварна Красимир Кръстев. Той е уведомил директора на Регионален исторически музей Добрич Костадин Костадинов и иска писмен отговор със становище по въпроса.
Според Кръстев, директорът на каварненския музей Дарина Мирчева уведомява съветниците, че от Министерство на културата са изпратили представители на българската алианска организация „Джем“, инициатори за поставяне на паметната плоча.
Директорът на Исторически музей Каварна Дарина Мирчева категорично отрече да е постъпвал какъвто и да било документ с намерение за поставяне на такава плоча. Няма и докладна записка с такова искане до ОбС.
Министерството на културата нито е получавало искане за поставяне на паметна плоча на Саръ Салтък Баба Деде на нос Калиакра, нито е издавало разрешително за такъв акт, нито е изпращало по този въпрос хора където и да било. Това е отговорът на ведомството на запитване на Телевизия Добруджа.
Разпространените твърдения, са пълна измислица и категорично не отговарят на истината, се казва още в изявлението.

Категория:

НОВИНИ

Коментари

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*