Общо 84 кг. кебапчета и кюфтета от кланица „Дари“ в Аспарухово са иззети от бистро „Интерпарк” и бистро „Сънрайз” към хотел „Зора”. Летовниците, жителите, дори кметът на селото обаче не бяха информирани за случая.
Само някои от туристите бяха уведомени за действие при евентуални симптоми на неразположение от управителя на едното заведение, който ни увери, че месото е пристигнало вчера и веднага е възбранено, без да е консумирано от летовниците
Припомняме, че в кланица „Дари“ се е получило вторично заразяване на продукцията, чрез плотове и машини, след като там е била транжирана на ишлеме болната от антракс крава от село Млада гвардия. Собственикът на кравата стана жертва на смъртоносната болест. Заведенията са дезифекцирани, като служители на БАБХ днес направиха втора проба, след третирането с препарати. Според тях никой от персонала не се нуждае от антибиотично лечение, няма опасност за хората и не трябва да се всява паника.
Официалната информация по случая обаче беше предоставена едва в ранния следобед днес.
В резултат на анализа на ситуацията, считаме че рискът от поява на заболяване е минимален и в момента не се налага антибиотична профилактика на хората, се казва в официалното изявление на РЗИ Добрич.
Въпреки това на гражданите, посетили двата обекта в последните 2 седмици и консумирали месна продукция, препоръчваме при стомашно-чревни неразположения да потърсят лекарска помощ. За останалата част от населението риск не съществува.

Категория:

НОВИНИ

Коментари

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*