111 проверки по са извършили екипи на Д“ИТ“ в Добрич през миналия месец, като 21 от тях са по жалби и сигнали. Констатирани са 450 нарушения. 205 за неосигурени здравословни и безопасни условия на труд, а останалите по трудови правоотношения.

Открити са 6 души, които работят без договори. В тази връзка са издадени 414 предписания и са спрени 2 съоръжения и работни места. На работодателите са съставени 13 акта. През същия период са издадени 9 и са връчени 17 наказателни постановления, а влезлите в сила са общо 26 на стойност 19700 лева. Инспекторите проверяват и строителните обекти в населените места и в курортите. От 22 май до 25 юни са приключили 13 от тях. Констатирани са 63 нарушения включително и по осигуряване на здравословни и безопасни условия на труд, 29 пък са по трудовите правоотношения.

Най-честите нередности на които са се натъкнали проверяващите са: започване на строителни работи преди да бъде уведомена инспекцията, работодателите не извършват контрол за ползване на лични предпазни средства, работниците нямат застраховка „трудова злополука” и други. За допуснатите нарушения са издадени 7 акта – 1 на възложител и 6 на строители. През месец май започнаха проверки за работно време, полагане на извънреден труд и спазване на почивките на персонала в болничните заведения. Към момента са обхванати четири болници в областта. Констатирани са 28 нарушения, от които 7 по осигуряване на здравословни и безопасни условия на труд и 21 по трудовите правоотношения. Инспекцията е издала и 71 разрешения за работа на лица под 18 години има и 1 отказ.

Категория:

НОВИНИ

Коментари

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*