Награждаване на участниците в ХVII Национална среща „Анастас Петров”и галаконцерт на лауреатите, се състоя снощи в залата на Драматичен театър „Йордан Йовков”в Добрич.
В конкурса взеха участие 39 млади балетисти от цялата страна. Той се проведе в два тура: задължителна класическа хореография, и класическа и съвременна хореография.Участниците се състезаваха в две възрастови групи – старша (от 20 до 26 години) и младша възраст (от 14 до 19 години). Изтъкнати дейци на балетното изкуство оценяваха талантите.

Председател на журито бе доц. Ясен Вълчанов, премиер солист на Софийската опера и балет, балетен педагог. Бяха раздадени множество награди на участниците и от двете възрастови групи и една специална награда за артистичност от фонд „Нина Кираджиева”.Завоювалите награди в младша възраст получиха и едногодишна стипендия. Бяха присъдени и награди за съвременна хореография и за резултатна педагогическа работа. Голямата награда „Анастас Петров“обаче не беше връчена.
Зам.кметът Камелия Койчева приветства участниците и пожела да търсят майсторството и да не се страхуват от трудностите.
Събитието продължи с галаконцерт на лауреатите. Наградният фонд бе осигурен от Министерство на културата, община град Добрич и фонд „Нина Кираджиева”. Конкурсът в Добрич е включен в Програмата на мерките за закрила на деца с изявени дарби за 2015 г.

Коментари

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*