Работници и служители на Добруджанския земеделски институт в Генерал Тошево започнаха протести срещу предвидените масови съкращения там.
За един час днес по обед над 100 души излязоха на международния път Добрич – Кардам до разклона за ДЗИ.
Протестиращите споделиха какви са исканията им.
Сред протестиращите бе и Светла Василева, председател на Федерацията по земеделие към КНСБ. В структурата на Селскостопанска академия има 25 института, но 12 са производствените. Прави впечатление, че съкращенията са само сред работещите, заяви тя. вече 4 месеца водят преговори с управляващите, но резултат няма.
Средната работна заплата в института е 450 лв., трудът е повече ръчен, а работното време 12 – 15 часа. Според служителите съкращенията ще доведат до ликвидацията на ДЗИ. А Земеделскатата земя, която е и една от най-плодородните е изключително апетитна. Протестиращите заявиха, че няма да допуснат институт със 70-годишна история да бъде унищожен. Действията им ще продължат до решаване на проблемите. Изпратено и отворено писмо с исканията до президента, премиера, министъра на земеделието, председателя на комисията по земеделие в НС, до всички парламентарни групи, до ръководството на Селскостопанската академия и до депутатите от региона.

Коментари

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*

1 коментар

  • Бонев 5 години ago

    Дами и господа управляващи,Института може да бъде вашия етикет за Европа.Вашата пътна карта.Не го разрушавайте.Не му взимайте парите ,оставете го и той ще стане най-силното предприятие в Добруджа.Института има огромен потенциал и в цяла Европа и дори и в цял свят го познават.Всички са купували и ще купуват семена и иновации.Пазете го.